Wachtwoord

Snel naar…

MFA beheren (MFA methodes toevoegen of verwijderen)

Wachtwoord reset (je bent je wachtwoord vergeten)

Wachtwoord wijzigen (je kent je wachtwoord nog, maar wil het wijzigen)


Waaraan moet je wachtwoord voldoen?

Het wachtwoord moet

 • minstens 16 tekens bevatten

en minstens drie van de vier volgende bevatten:

 • hoofdletters 'A' tot 'Z'

 • kleine letters 'a' tot 'z'

 • cijfers '0' tot '9'

 • speciaal teken zoals =, @, &, $

Diakritische tekens zoals ¨ ´ ` ^ ¸ geven problemen met sommige webapplicaties. Grijp eerder naar speciale tekens zoals _ @ # $ & + - = % * " ! ? . , : ; ( ) < >

Je wachtwoord mag niet

 • hetzelfde zijn als een van je vorige wachtwoorden

 • een voor de hand liggende combinatie bevatten (naam, voornaam, gebruikersnaam, “123456”, “wachtwoord”, …)

 • Noteer je wachtwoord nooit.

 • Geef het nooit aan een andere persoon.

 • Maak het makkelijk te onthouden voor jou houden maar moeilijk te raden voor anderen. Vermijd dus de voornaam of naam van een vriend/vriendin, ouders, … de nummerplaat van je auto, je geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, …)

En bovenal

Onthoud je wachtwoord !

Wachtwoord wijzigen?

Je kan je wachtwoord op drie manieren wijzigen: online, via een computer (desktop of laptop) van AP of via e-campus. Nadat je wachtwoord is gewijzigd moet het nog doorvloeien naar alle verschillende systemen van AP (webmail, Digitap, WebUntis, ...) We raden aan om 5 tot 10 minuten te wachten zodat de synchronisatie goed verloopt, om dan pas voor een eerste keer opnieuw in te loggen. Als je problemen ondervindt met je wachtwoord aan te passen, neem dan gerust contact op met de ICT servicedesk.

Online

Surf naar https://account.activedirectory.windowsazure.com/ChangePassword.aspx en meld je aan. Hier krijg je de mogelijkheid om jouw wachtwoord zelf aan te passen.

 

Via een vaste computer of laptop van AP

 1. Eens aangemeld met je huidige wachtwoord, kan je op Control + Alt + Delete gelijktijdig drukken om onderstaand menu op te roepen.

image-20240605-080932.png
 1. Van hieruit kan je kiezen om je wachtwoord te wijzigen.

Aanmelden geweigerd, wat nu?

Het aanmelden kan geweigerd worden als je wachtwoord foutief is, of als je account tijdelijk vergrendeld is. Dit laatste gebeurt als er te vaak een foutief wachtwoord werd ingegeven.

Hieronder vind je de stappen om terug toegang te krijgen tot je account. In stap 2 geef je aan wat het probleem is (wachtwoord vergeten of account vergrendeld).

 1. Ga naar passwordreset.microsoftonline.com. Geef daar je gebruikersnaam (p- of s-nummer @ap.be) in en bevestig de beveiliging.

 1. Geef aan wat het probleem is (optie 1: wachtwoord vergeten of optie 2: account vergrendeld).

 1. Kies hoe je wil bevestigen dat jij hebt bent (bv. via SMS of via de Microsoft Authenticator app).

 1. Bevestig nu ook in een 2e verificatiestap wie je bent.

Optie 1: wachtwoord vergeten

 1. Kies een nieuw wachtwoord en bevestig.

Optie 2: account vergrendeld

 1. Je krijgt de bevestiging dat je account ontgrendeld is. Je kan terug aanmelden met je gekende wachtwoord.

Wanneer het je niet lukt, kan ook de ICT servicedesk je wachtwoord resetten. Ga daarvoor langs bij de servicedesk op je campus, of stuur een mailtje naar servicedesk@ap.be.

Wachtwoord verlopen, wat nu?

Als je je wachtwoord niet wijzigt voor de deadline, dan verloopt het. Afhankelijk van waar je nadien aanmeldt, krijg je een melding.

Op https://webmail.ap.be krijg je volgende melding. Je kan op deze plek je wachtwoord niet wijzigen. Je kan terug toegang krijgen door je wachtwoord te resetten.

 

Op e-campus.ap.be ziet dat er zo uit. Je kan hier meteen je wachtwoord wijzigen.

 

Nieuw wachtwoord, wat nu?

Je zal jouw nieuw wachtwoord opnieuw moeten ingeven om verder gebruik te kunnen maken van onder andere de wifi, webmail of een van de AP-toepassingen zoals Intranet, Digitap, iBaMaFlex, ...

Een veilig wachtwoord

Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, hoe complexer je wachtwoord, hoe veiliger het wordt.

Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.

Een handige manier is om één vrij ingewikkeld wachtwoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord. Bv. Laptop;5m6_n!BG8, Email;5m6_n!BG8, enz…

Je kan ook gebruik maken van een wachtwoordkluis. Een wachtwoordkluis houdt al je accounts en wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Je moet dan nog maar één sterk wachtwoord onthouden. Er bestaan verschillende wachtwoordkluizen, bv. Bitwarden, 1Password of LastPass. De meeste wachtwoordkluizen bieden een betalende en een gratis versie aan.  Ze zijn beide even veilig. Het verschil is meestal dat de betalende versie extra opties biedt.

We raden ook absoluut aan om overal waar mogelijk multifactorauthenticatie in te stellen. Multifactorauthenticatie (MFA) of tweestapsverificatie (2FA) is een eenvoudige oplossing om je accounts beter te beschermen. Met tweestapverificatie kan je ongewenste personen buiten houden, zelfs al kennen ze je wachtwoord.

 

Benieuwd of je gegevens ergens gelekt zijn? Dat kan je nakijken via haveibeenpwned.com. Als alles goed is ziet het er zo uit:

Zitten je gegevens toch ergens in een lek? Dan zal deze website je dat zeggen.

Kijk na over welk lek het gaat, en verander je wachtwoord zo snel mogelijk waar nodig!

Gelijkaardig kan je via haveibeenpwned.com/Passwords ook achterhalen of je wachtwoord ergens in een lek zet. Verander ook in dit geval zo snel mogelijk je wachtwoord!